Vanlig botten
- Ø 20 alt. 15×15 Ø 25-26 alt. 20×20
- 3 stora ägg 4 stora ägg
- 3 dl socker 4 dl socker
- 2,25 dl mjöl 3 dl mjöl
- 1,5 dl potatismjöl 2 dl potatismjöl
- 3 tsk bakpulver 4 tsk bakpulver
- 1,5 dl hett vatten 2 dl hett vatten
Choklad botten
- Ø 20 alt. 15×15 Ø 25-26 alt. 20×20
- 3 stora ägg 4 stora ägg
- 3 dl socker 4 dl socker
- 2 dl mjöl 2,5 dl mjöl
- 0,75 dl potatismjöl 1 dl potatismjöl
- 1 dl kakao 1,5 dl kakao
- 3 tsk bakpulver 4 tsk bakpulver
- 3 tsk vaniljsocker 4 tsk vaniljsocker
- 1 dl mjölk 1,25 dl mjölk
- 50 g smör 75 g smör
Vaniljbotten
- Ø 20 alt. 15×15 Ø 25-26 alt. 20×20
- 3 stora ägg 4 stora ägg
- 3 dl socker 4 dl socker
- 2,25 mjöl 3 dl mjöl
- 1,5 dl potatismjöl 2 dl potatismjöl
- 3 tsk bakpulver 4 tsk bakpulver
- 3 tsk vaniljsocker 4 tsk vaniljsocker
- 1 dl mjölk 1,25 dl mjölk
- 50 g smör 75 g smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 175-180 grader. Förbered formen: smöra och bröa eller smöra och sätt fast smörpapper i botten och runt om. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda ihop alla torra ingredienser. Smält smöret och häll i mjölken (alt. koka upp vattnet). Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten, blanda till en jämn smet. Häll i den heta vätskan och blanda försiktigt. Ner i formen och in i ugnen 40-50 min (beroende av storlek).
Lycka till! Och tänk på att låta kakan stå en stund innan du stjälper upp den. För att få ett så rakt och snyggt resultat som möjligt när du skär upp bottnarna, låt kakan svalna i kylskåp minst 4 timmar.
Pingback: Choklad & Blåbär | Sockerfloristen
Hej jo undrar hur höga dessa bottnar blir ?
Ca 6cm, dom blir fina och raka om du följer receptet så inget behöver skäras bort 🙂
Okej bra då vet jag:-) Tänkte ja skulle testa på nåt nytt, o råka hitta dig bland alla bloggar:-)
Hej! Vad använder du för att få metallic på Elsas klänning och få glitter på hennes mantel? Du får gärna maila direkt till mig på pcs74@live.com. Ska snart ha kalaset 🙂